Mister Madame

Klachtenwijzer

Heb je klachten aan voet, enkel of onderbeen? De aard van deze klachten en achterliggende oorzaken kunnen soms behoorlijk complex zijn. Daarom hebben wij een overzichtelijke klachtenwijzer voor je samengesteld. Daarin vind je meer informatie én tips om van deze klachten af te komen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

van lier adviseert over voetklachten
1
2
3
4
5
6
 • 1 Morbus sever

  Wat is het, Morbus Sever?

  De groeischijf van de hiel is geïrriteerd of ontstoken bij de ziekte van Sever. Dit ontstaat door een te grote trekkracht van de achillespees. Vaak zie je deze klacht bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Door activiteiten, zoals sport, ontstaat er vaak druk op het hielbeen. Je ziet ook wel eens dat er zwelling ontstaat aan de achterzijde van de hiel, naast pijnklachten. Ook komt een afwijkende stand van de voet vaak voor, waardoor de klachten meestal erger worden. 

  Wat merk ik als ik last hebt van Morbus Sever?

  Heel vaak heb je pijn aan de hiel. Het komt ook zeer regelmatig voor dat de pijn in beide voeten ervaren wordt. Aan kinderen met deze klacht zie je vaak dat ze op de tenen gaan lopen. Hierdoor wordt het hielbeen ontlast. Het is niet zo'n goed idee om op blote voeten te lopen met deze klacht, hierdoor verergert de pijn. Je ervaart pijn tijdens het sporten, maar ook in ruststand na de sportactivitieit kun je  nog pijn ervaren. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Het start bij het verminderen van de irritatie of van de ontsteking van de groeischijf van het hielbeen. Zorg daarom voor een minimale belasting van de hiel. Met schoenadvies kan een juiste schoen worden aangemeten waarbij we vooral kijken naar de demping van de schoenzool. Dit is wel afhankelijk van de duur en de ernst van de klachten. Een podotherapeutische inlay kan ook helpen om het  hielbeen te corrigeren en ontlasten. Door de juiste behandeling, het juiste advies en de juiste therapie kan een kind met deze klacht weer pijnvrij worden. Wanneer pijnklachten ontstaan door de groeischijf, dan verdwijnen ze wanneer de groei stopt. 

 • 2 Haglundse exostose

  Wat is het, Haglundse exostose?

  Het hielbeen is meestal egaal en rond van vorm. Het kan voorkomen dat er een botuitsteeksel aan het hielbeen vastzit. Soms zie je dat bij een voet, soms bij beide. Wat je dan merkt is dat je een harde, wat benige bult ziet aan de achterzijde van het hielbeen, ter hoogte van de achillespees. Het kan ontstaan vanaf de groei bij kinderen, maar het kan ook pas later worden gevormd, wanneer er teveel druk komt op de plek van het bot. Het is niet zozeer de bult die klachten veroorzaakt, alswel de extra botaanwas die voor irritatie kan zorgen.  

  Wat merk ik als ik last heb van Haglundse exostose?

  Zoals gezegd zie je vaak een bult aan de achterzijde van het hielbeen. Het gaat om een harde verdikking, die niet weg te drukken of te bewegen is. Dit kan pijnlijk zijn, vooral wanneer je schoenen draagt en er geen ruimte is voor de verdikking. Hier ontstaat wrijving en druk op de bewuste plek. Daardoor kan het verlichting geven om op blote voeten te lopen wanneer je last hebt van haglundse exostose. Wanneer er heel veel wrijving op de plek ontstaat kan de blut erg  rood worden, wat eventueel kan leiden tot een ontsteking of irritatie aan de achillespees.

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Ga naar de schoenmaker. Hij kan ervoor zorgen dat de schoenen worden aangepast, afgestemd op de exacte locatie van de bult. Het hakstuk van de schoen wordt dan aangepast aan de vorm van je hielbeen. Hierdoor geeft je schoen geen druk meer op de pijnlijke plek. Een hakverhoging dragen kan ook nog wel eens helpen. Dit kan ervoor zorgen dat de druk van de schoen verandert en daardoor de druk van de achillespees op het hielbeen. Het is dan wel erg belangrijk om dat in beide schoenen te dragen, zodat je recht blijft lopen. 

  Als klachten niet verholpen kunnen worden en je last blijft houden van haglundse exostose, dan is het mogelijk om de bult met een operatie te verwijderen. 

 • 3 Fat pad syndroom

  Wat is het, Fat pad syndroom?

  Het fad pad syndroom is een aandoening aan de vetkamers van de voet. Dat is de plek onder de bal van de voet en de hielen, het zijn een soort dempers om de voet te beschermen en de eerste klappen op te vangen tijdens het lopen. Worden deze dempers dunner, dan vermindert hun kracht en functie. Dat zorgt ervoor dat de structuren die door de vetkamers worden beschermd, extra worden belast.

  Wat merk ik als ik last heb van Fat pad syndroom?

  Bij het fat pad syndrome voelt het een beetje alsof je een gekneusde hiel hebt. Je kunt ook een brandend of vermoeid gevoel ervaren aan de hiel. De pijn bevindt zich vaak in het midden onder de hiel of aan ze zijkant van het hielbeen. Vooral bij ouderen en bij sporters komt deze klacht voor. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Een podotherapeut kan zolen maken die de intacte vetkamers bij elkaar houden. Hierdoor kan de hiel alsnog de onderliggende structuren beschermen. Bij een erg versleten vetkussen kan een inlay met een verhoogd schokabsorberend vermogen helpen. De zool neemt dan de functie van de vetkussens over.
  Een operatie is helaas niet mogelijk. 

 • 4 Hielspoor

  Wat is het, hielspoor?

  De fascia plantaris (de lange, driehoekige peesplaat van het hielbeen naar de bal van de voet, onder de voet) heeft een ondersteunende werking op de voet. Tijdens het lopen bijvoorbeeld, vangt de fascia plantaris schokken op. We noemen hielspoor ook wel fasciitis plantaris. Een zuiver hielspoor is een doornvormige kalkafzetting van het hielbeen. Er zijn ook veel mensen die een hielspoor onder hun hielbeen hebben, maar daar nooit pijnklachten aan ervaren. Wanneer je wel pijn ervaart is het vaak na een beschadiging aan de peesplaat die onder de voet loopt. Deze beschadigingen ontstaat uit overbelasting van de fascia plantaris. Denk aan een staand of lopend beroep, te snel van start gaan bij het opbouwen van een hardloopprogramma of door overgewicht.

  Wat merk ik als ik last heb van hielspoor?

  Dat is het makkelijkst te omschrijven als pijn onder de hiel. Vooral bij het zetten van de eerste passen ervaar je vaak een scherpe en stekende pijn. Het is ook zo dat die pijn minder wordt wanneer je al een tijdje op weg bent. Het kan voorkomen dat de pijn ook doorstraalt naar de voetholte. De meeste pijn voel je vaak ook na dagelijkse activiteiten, niet zozeer tijdens. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Ga vooral goed na bij welke activiteiten de klachten het hevigst zijn. Het is verstandig om die activiteiten dan even niet uit te voeren. Bekijk je klachten goed en pas de belasting daar zoveel als mogelijk op aan. Een tip: masseer de peesplaat onder je voet met een golfbal. Dat kan verlichting geven en het genezingsproces versnellen. Daarnaast kan een taping of therapie-sok de pijn verlichten. Deze middelen ondersteunen de voetboog en de aangedane peesplaat van je voet.

  Shockwavebehandelingen kunnen tevens zorgen voor vermindering van de ontsteking. Rekoefeningen doen is aan te raden, omdat de doorbloeding daamee wordt verhoogt en daarmee de genezingstendens. Het is ook aan te raden je voetstand en looppatroon te laten analyseren door een specialist. Hierdoor kan de voet optimaal worden afgewikkeld en een podotherapeutische inlay de pijn verminderen.

 • 5 Capsulitis

  Wat is het, capsulitis?

  Capsulitis betekent irritatie of ontsteking van het gewrichtskapsel.  Onder de bal van de voet bevinden zich de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Deze zijn bedekt met ieder een eigen gewrichtskapsel. Bij een plotselinge verandering in de belasting van de voet, of bij een afwijkende voetstand, kan de voorvoet geïrriteerd raken. Vaak geeft de voorvoet dan klachten die capsulitis heten. 

  Wat merk ik als ik last heb van capsulitis?

  Je voelt een wat zeurende en stekende pijn, onder de bal van de voet. Er is ook uitstraling naar de tenen mogelijk. Door belasting worden de klachten vaak erger. Je ziet dan bijvoorbeeld roodheid of een verdikking onstaat op die plek. Je ervaart vooral pijn bij het afwikkelen van de voet. Het lichaam verplaatst zich dan over de tenen, waardoor de meeste druk op de gewrichtskapsels ontstaat. Het afzonderlijk bewegen van de tenen, naar boven of beneden, kan de pijnklachten ook erger maken.

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Steunzolen kunnen helpen, omdat deze de druk onder de voet verminderen. Het kan ook helpen om de voetstand te coorigeren, om zo naast het opvangen van de aanwezige pijnklachten de kans op herhaling kleiner te maken. Eeltvorming onder de bal van de voet? Dan is het aan te raden dit te laten verwijderen door een medisch pedicure.

 • 6 Jicht

  Wat is het, jicht?

  Bij jicht hopen urinezuurkristallen zich op in de voet. Jicht komt voor op meer plekken in het lichaam, maar meestal gaat het om het gewricht van de grote teen dat is aangedaan. Urinezuur bevindt zich in de bloedbaan en verplaatst zich door het hele lichaam. Bij verzuring ervan slaat deze stof neer in de vorm van scherpe kristallen in een gewricht. We spreken vaak van een jichtaanval. Dit kan op elk moment van de dag ontstaan. 

  Wat merk ik als ik last heb van jicht?

  Bij een jichtaanval wordt je voet enorm gevoelig. Je ziet dan vaak een rode, warme en dikke teen. Soms zie je dit ook bij de hele voet. De huid wordt wat glanzend. Belasting van de voet is dan vaak niet mogelijk, omdat je een pijnlijke stekende pijn ervaart. Soms ontstaan er knobbeltjes onder het huidoppervlak, die je ziet en voelt van buitenaf. Dit zijn de afgezette urinezuurkristallen. Bij een jichtaanval kan het ook voorkomen dat je koorst krijgt en misselijkheid ervaart. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Zorg ervoor dat je je voet niet of nauwelijks belast en leg je voet omhoog. Probeer de pijn ook te verlichten met paracetamol en koude doeken. Doe dat niet met ijskompressen, omdat die de ontsteking mogelijk kunnen verergeren. Benader ook even je huisarts voor pijnmedicatie of ontstekingsremmers. Is de onsteking weggetrokken dan mag de voet weer in beweging komen. Wacht niet te lang met het oppakken van dagelijkse activiteiten. Dit verkleint de kans op verstijving van de gewrichten.

  In beweging blijven is erg belangrijk. Een podotherapeut kan ondersteuning geven wanneer je merkt dat gewrichten verstijfd zijn of pijnlijk blijven na de jichtaanval. De therapeut kan zooltjes bij je aanmeten, waardoor de voetfunctie optimaliseert. Hierdoor wordt het teengewricht ondersteund en beschermd. Gezond leven, voldoende vocht, geen alcohol, niet roken is daarnaast ook erg belangrijk. 

klachtenwijzer
7
8
9
10
11
12
 • 7 Hallux rigidus

  Wat is het, hallux rigidus?

  Bij hallux rigidus heb je last van een stijve grote teen. Meestal wordt dit veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen (artrose) in het gewricht van de grote teen. Het kan ook voortkomen uit letsel door sport. Hallux rigidus betekent niet per definitie dat je teen altijd stijf is. Het kan ook zijn dat dat alleen bij lopen het geval is, maar dat je je grote teen wel kunt bewegen wanneer je ontspannen zit. Is dat laatste het geval, dan komt het meestal voort uit een te strakke buigpees van de grote teen.

  Wat merk ik als ik last heb van hallux rigidus?

  Je ervaart de klachten voornamelijk bij het lopen. Met name het afwikkelen van de voet over de grote teen gaat vaak moeizaam of is pijnlijk. Je merkt vaak dat de eerste stappen het meest pijnlijk zijn, bij opstaan of na rust. De grote teen voelt dan stijf aan en is minder beweeglijk. Je voelt de pijn vaak aan de bovenkant van het gewricht. Soms zie je ook een knobbel onstaan op het gewricht. Dat is botaanwas afkomstig van artrose.

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Het grote teengewricht is pijnlijk en beperkt, waardoor je je voet moeilijker kunt afrollen bij het lopen. Ons advies: kies een schoen met een hakhoogte van 2,5 tot 3 centimeter, in combinatie met een zool waarvan de neus naar boven is afgerond. Hierdoor kan je voet tóch afwikkelen zonder dat het pijnlijke gewricht geforceerd wordt. Een steunzool kan daarnaast voor extra afwikkelruimte zorgen en de grote teen tijdens het lopen begeleiden. Hierdoor wordt de belasting op het gewricht minder en verdwijnen de pijnklachten.

  Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het gewricht worden schoongemaakt, vastgezet of vervangen in een operatie. Dat is een optie, wanneer het gewricht helemaal niet meer beweegt en wanneer je er in het dagelijks leven heel veel last van blijft houden. 

 • 8 Hallux valgus

  Wat is het, hallux valgus?

  Je hebt last van hallux valgus, wanneer de grote teen in een andere stand staat. De grote teen wijst dan naar buiten, naar de tweede teen toe. Je ziet ook wel eens dat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid is. Door deze standsafwijking ontstaat er in veel gevallen een pijnlijke bult aan de zijkant van de voet. Wanneer deze bult hard is, voel je het gewricht dat anders is gaan staan. Is het een zachte bult, dan gaat het om een zwelling van de slijmbeurs die tussen het bot en de huid ligt. Deze kan rood en pijnlijk worden en heet bunion.

  Wat merk ik als ik last heb van hallux valgus?

  Het hoeft niet zo te zijn dat je last hebt van hallux valgus. Is dat wel het geval, dan bevindt de pijn zich meestal aan de knobbel van het grote teengewricht. Dit kan dan voor problemen zorgen bij belasting. Zit er een bunion op, een zachte, rode en pijnlijke bult, dan geeft dit vaak nog meer klachten. Dit ervaar je dan vaak als een ontstekingspijn. Passende schoenen vinden kan een uitdaging zijn, omdat de voorvoet breder is geworden. Staat de grote teen erg scheef, dan kan dit ook de stand van de tweede teen beïnvloeden.

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Gelukkig zijn pijnklachten vaak goed te behandelen door het dragen van schoenen met de juiste pasvorm. Zorg er dan voor dat er zo min mogelijk stiksels en naden over de knok van de grote teen lopen, die zorgen namelijk voor drukpunten. Daarnaast kan een steunzool helpen het grote teengewricht te ondersteunen, waardoor pijnklachten verminderen. Bij een lichte vorm van hallux valgus kunnen tapings in combinatie met voetentraining helpen. Een siliconen orthese of een teenspreider kan klachten verminderen en erger voorkomen. In ernstige gevallen is een operatie mogelijk.

 • 9 Shin splints

  Wat is het, shin splints?

  Als we spreken van shin splints dan hebben we het over scheenbeenirritatie. Dit is een blessure die volgt na overbelasting. Het komt heel vaak voor bij hardlopers en bij lange afstand-wandelaars. Meestal gaat het om het onderste tweederde gedeelte van het scheenbeen. Je ervaart pijnklachten als de voet tijdens het landen te veel naar binnen zakt, als de voetboog te weinig ondersteuning krijgt of wanneer er een krachtsverschil is tussen de spiergroepen aan de voor- en achterzijde van het been. Dit is meestal het geval als de belasting op het been (te) snel wordt opgevoerd. Klachten kunnen ook ontstaan door een beenlengteverschil of standsafwijking van de voet. Hierdoor ontstaat een disbalans tijdens het lopen.

  Wat merk ik als ik last heb van shin splints?

  Je voelt vooral pijn in het onderste deel van het scheenbeen. Je kan het ook wat lager voelen, bij de enkel of hoger tot aan de knie. Het is vaak een scherpe en stekende pijn. Wanneer je gehurkt zit kun je de pijn ook extra voelen. Een lager looptempo verergert juist de klachten. Het kan soms voorkomen dat er bij de pijn een zwelling onstaat. Ondanks een rustperiode keren de klachten vaak terug.

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Zorg voor zo min mogelijk belasting. Wanneer je er doorheen loopt verergert de blessure. Bij een blessure in het beginstadium helpt het vaak nog om het scheenbeendagelijks te koelen met een koude kompres. Taping kan de spier ondersteuning tijdens belasting. Met podotherapeutische zooltherapie kun je de klacht snel wegnemen en in de toekomst voorkomen. De podotherapeut zorgt dan voor een optimale houding en voldoende correctie op de voet.  

 • 10 Tarsaal tunnel syndroom

  Wat is het, tarsaal tunnel syndroom?

  Aan de binnenzijde van de enkel bevindt een soort tunnel. Deze tunnel wordt gevormd door het enkelbot en het retinaculum, een stevige, peesachtige band. Door deze tunnel loopt de zenuw nervus tibialis posterior. Heb je last van het het tarsaal tunnel syndroom dan is de zenuw bekneld in die tunnel. Dit kan onstaan door diverse oorzaken, bijvoorbeeld na verzwikking van de voet of bij een breuk in de achtervoet. Een afwijkende voetstand kan de klachten ook veroorzaken, zoals platvoeten of een verdikking van pezen aan de binnenzijde van de voet.

  Wat merk ik als ik last heb van tarsaal tunnel syndroom?

  Je ervaart een pijn die branderig, tintelend doof en stekend van aard is. Deze bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de enkel en de voetzool. Het kan voorkomen dat de pijn uitstraalt naar de kuit. Soms ervaar je krampen in de voetzool. Bij langdurige belasting van de voet worden pijnklachten erger. In rust verdwijnen de klachten meestal. Echter kun je soms ook 's nachts pijn ervaren. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Het is raadzaam om steunzolen te dragen bij instabiliteit van de enkel en het hielbeen. Een compressiekous dragen kan helpen als er sprake is van zwelling aan de binnenzijde van de voet. Dit zorgt voor een vermindering van de zwelling en ondersteunt het enkelgewricht. Fysiotherapie kan ook helpend zijn. Bezoek ook zeker even je huisarts wanneer je de pijnklachten niet onder controle krijgt. Bij het langdurig aanhouden van de klachten dan is een operatie mogelijk. Vaak legt een orthopedisch chirurg de nervus tibialis-zenuw dan vrij, waardoor de druk in de tunnel vermindert.

 • 11 Mortons neuralgie

  Wat is het, mortons neuralgie?

  Er bevinden zich spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Er kan een zenuw bekneld raken en wanneer dat gebeurt, spreken we van mortonse neuralgie. Meestal zit deze beknelling tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Soms zie je dat de klacht ook tussen andere beenderen voorkomt. Je ziet deze klacht vaak in combinatie met een afwijkende voetstand zoals een spreidvoet, holvoet of hallux valgus. Door sportletsel of door letsel ontstaan uit beroepsuitoefening kan deze klacht ook ontstaan.

  Wat merk ik als ik last heb van mortons neuralgie?

  Het geeft vaak veel pijn, brandend of stekend van aard. Meestal vooral voelbaar onder de bal van de voet, aan het begin van de derde en vierde teen. De pijn kan uistralen naar de tenen. De tenen kunnen ook doof aanvoelen. Soms spreekt men van krampende pijn of het gevoel van een elektrische prikkeling. De klacht ebt weg in rust en neemt toe bij belasting. De klacht is vaak afhankelijk van de schoen. De klachten nemen toe bij het drage van smallere schoenen al dan niet in combinatie met een hoge(re) hak. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  De juiste schoenkeuze kan al enorm helpen de klachten te verminderen bij mortons neuralgie. Het aanpassen van de hakhoogte kan al voor verlichting zorgen. Voldoende ruimte bij de bal van de voet en de tenen, is ook van belang. Hierdoor drukt de schoen je voorvoet niet bij elkaar tijdens het lopen. Een steunzool kan ook voor verlichting geven. Door de voorvoet te ondersteunen, ontstaat er meer ruimte tussen de middenvoetsbeentjes van de aangedane zenuwtak. Dit zorgt ervoor dat de zenuw niet meer bekneld zit en kan de structuur zich gaan herstellen waardoor pijnklachten en tintelingen verdwijnen.

  Bij ernstige klachten dan de schoen worden voorzien van een afwikkelrol. Deze schoenadaptatie zorgt ervoor dat de druk op je voorvoet wordt verkleind tijdens het staan en lopen. Hierdoor komt de voorvoet tot rust en kan de aandoening genezen. Helpt dit niet? Dan is het mogelijk een operatie te ondergaan. Het is dan erg belangrijk om je specifieke situatie eerst te laten beoordelen door een orthopedisch chirurg.

 • 12 Ingegroeide nagel

  Wat is het, een ingegroeide teennagel?

  Bij een ingegroeide teennagel in de huid van de nagelwal spreken we van een ingegroeide nagel. Je ziet dit meestal ontstaan aan de grote teen. Als dit puntje te lang blijft zitten gaat het vaak ontsteken of ontstaat er wild vlees. Wat kan een ingegroeide teennagel veroorzaken? Overmatige transpiratie aan de voeten, een teennagel die ronder staat.  Of factoren van  buitenaf, zoals het dragen van te krappe schoenen of een trauma aan de teen. Peuteren aan de nagels of het niet juist knippen van de nagels kunnen ook bijdragen aan ingegroeide nagels.

  Wat merk ik als ik last heb van een ingegroeide teennagel?

  Je voelt vooral pijn aan de zijde van de teen waar de nagel is ingegroeid. Er kan ook roodheid ontstaan en de nagelwal kan opzwellen. Soms kan een sok al te veel zijn, of een dun laken die op je teen ligt. Klachten worden erger bij belasting. Er kan zich een ontsteking voordoen en wild vlees onstaan als je te lang met je klachten blijft rondlopen. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Het ingegroeide puntje kan worden verwijderd door een podotherapeut of medisch pedicure. Deze behandeling kan gevoelig tot pijnlijk zijn, dat is afhankelijk van de grootte van het deel dat is ingegroeid. Is het weggehaald, dan ervaar je wel direct verlichting. Er zijn diverse behandelingen om herhaling te voorkomen. Het kan al voldoende zijn om schoenen te dragen die meer ruimte voor de tenen bieden. Ontstaat de ingegroeide nagel doordat je nagels ronder groeien dan gewenst, dan kan een soort gaasje bescherming bieden. De groei van de nagel kan ook worden begeleid met een nagelbeugel. 

  Er is sprake van een nagelafwiijking dan is het raadzaam je huisarts te raadplegen. De huisarts kan de nagel deels verwijderen. De basis waaruit de nagel groeit wordt dan behandeld zodat dit deel niet meer terug kan groeien. Hierdoor ontstaat meestal een gezonde, recht groeiende nagel. Het is daarnaast van belang altijd je teennagels recht af te knippen. Hierdoor zijn de hoekjes lang genoeg om langs de nagelwal verder te groeien en zullen deze niet meer gaan ingroeien.

13
14
15
16
17
18
 • 13 Achillespeesbursitis

  Wat is het, achillespeesbursitis?

  Er bevinden zich twee slijmbeurzen aan de achterzijde van het hielbeen: de ene tussen de achillespees en de huid, de andere tussen het hielbeen en de achillespees. Een slijmbeurs wordt ook wel bursa genoemd. Het is een met slijmerig vocht gevuld kussentje wat tussen een botstuk van een gewricht en pees in ligt. De slijmbeurs zorgt voor een soepele beweging langs het gewricht. Als een slijmbeurs gaat ontsteken, doordat de pees en het botgewricht in korte tijd meer wrijving uitoefenen, kun je pijn ervaren. 

  Wat merk ik als ik last heb van achillespeesbursitis?

  De pijn is vooral voelbaar aan de achterzijde van het hielbeen. Dit kan vooral voorkomen op of aan de zijkant van de aanhechting tussen de achillespees en de hiel. Als de oppervlakkige bursa is ontstoken, voel je vaak een zachte, rode verdikking aan de achterzijde van de hiel. Het harde hielstuk van de schoen wordt dan vaak als irriterend tot pijnlijk ervaren. Is de dieper liggende slijmbeurs ontstoken, dan heb je vooral last van klachten tijdens het opstarten van een beweging of pijn aan het einde van de dag. Ook dan kan het dragen van stevige schoenen pijnlijk zijn.

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Het is belangrijk de belasting aan te passen aan de pijn, vooral als je in de acute fase van een achillespeesbursitis zit. De pijnlijke plek enkele keren per dag koelen moet een koude kompres is ook te adviseren. Ongeveer 15 minuten per keer. Dit zorgt voor een kalmerend effect op het ontstekingsproces en zorgt ervoor dat de pijn wordt verlicht. Zorg ervoor dat je op schoenen loopt die geen onnodige druk veroorzaken op de plek van de pijn. Breng een bezoek aan de schoenmaker, hij kan ervoor zorgen dat het hielstuk van de schoen ter hoogte van de aangedane plek soepeler gemaakt wordt zodat de bursa drukvrij ligt. 

  Vaak zie je een achillespeesbursitis gepaard gaan met een afwijkende voetstand. Reageert het hielbeen niet op de juiste manier tijdens het lopen, dan geeft de achillespees extra wrijving op de slijmbeurs. Een tijdelijke therapeutische zool kan dan ondersteuning geven. Deze zolen zorgen ervoor dat de weerstand op de slijmbeurs minder wordt en dat de klachten sneller afnemen. 

 • 14 Instabiliteit van de enkel

  Wat is het, instabiliteit van de enkel?

  Het kan zijn dat de enkelbanden zich onvoldoende herstellen na een enkelverzwikking of misstap. We spreken dan van instabiliteit van de enkel. De enkelbanden verliezen dan kracht en veroorzaken een verminderde stabilisatie van de enkel. Het gevolg van enkelinstabiliteit is dat je vervolgens weer gemakkelijker je enkel verzwikt. Houdt dit lang aan dan kan er blijvende schade ontstaan aan het kraakbeen van de enkel. 

  Wat merk ik als ik last heb van instabiliteit van de enkel?

  Je voelt een wat zwakke enkel. Je voet verzwikt zich een stuk sneller, waardoor je je wat onzeker kan voelen tijdens het lopen. Er ontstaat ook vaak vermoeidheid in de enkel en pijn bij het lopen wanneer je last hebt van enkelinstabiliteit. Bij een verzwikking aan de enkel kan er ook een zwelling onstaan bij de enkel, kan deze wat stijf aanvoelen, blauw kleuren en tijdelijk pijnlijk aanvoelen. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Het dragen van halfhoge schoenen, het liefst met vetersluiting, kan zorgen voor een betere stabiliteit van de enkel.De enkelbanden worden daarmee ondersteund. Als de stevige schoenen onvoldoende effect hebben, kan een steunzool uitkomst bieden. Ook een enkelbrace kan een (tijdelijke) oplossing zijn. Fysiotherapie kan ook zeker helpen.

 • 15 Likdoorn

  Wat is het, likdoorn?

  Likdoorns worden ook wel eksterogen, eeltpitjes of clavi genoemd. Likdoorns zijn pijnlijke eeltplekken, waarbij de aangroeiende eeltlaag zich vooral puntvormig in de huid boort. Likdoorns komen vooral voor op of tussen de tenen, maar ook onder de bal van de voet. Verhoogde druk of wrijving, bijvoorbeeld bij hamertenen of een holvoet kunnen een likdoorn veroorzaken. Smalle schoenen of hoge hakken dragen kan ook likdoorns veroorzaken. 

  Wat merk ik als ik last heb van likdoorn?

  Je voelt een likdoorn als een pijnlijke, prikkelende plek. Het is wigvormig en niet zo groot, enkele millimeters. Ze kunnen er wat gelig uitzien en voelen vaak hard aan. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Op de eerste plaats is het van belang dat de druk op de likdoorn wordt weggenomen. Ga voor goed passende schoenen. De voet mag niet schuiven of slippen, maar moet wel voldoende ruimte bieden. Een medisch pedicure kan de likdoorn voor je verwijderen. Ook het eelt wat meestal aanwezig is. Een steunzool kan de voetstand corrigeren en de druk nog verder wegnemen, wanneer goed passende schoenen en een regelmatig bezoek aan de pedicure niet voldoende werken. Bij de drogist of de apotheek zijn ook speciale pleisters te koop waarmee je likdoorns kunt verminderen. Gebruik deze niet te veel. Er zit namelijk salicylzuur in. Deze stof kan ook de gezonde huid aantasten en de likdoorn erg week maken. Is de aangedane plek te week, dan wordt behandeling van de likdoorn moeilijker.

 • 16 Hamerteen of klauwteen

  Wat is het, hamerteen of klauwteen?

  Bij hamertenen en klauwtenen hebben we het over afwijkingen van de stand van de tenen. Een hamerteen geeft een kromming ter hoogte van het eerste en tweede kootje van de teen. De teentop staat dan als het ware als een soort hamer op de grond. Een klauwteen geeft een vergrote buiging tussen het tweede kootje en het begin van de teen (bij het middenvoetsbeentje). Je kunt dan wondjes zien, roodheid, likdoorns of eeld op de knokkel van het gewrichtje, ontstaan door druk. Dit komt vaak voort uit een typische voetstand, bijvoorbeeld bij een hol- of platvoet. Door schoenen die te strak zitten of door te korte pezen van de tenen kan ook een hamerteen ontstaan.

  Wat merk ik als ik last heb van hamerteen of klauwteen?

  De beweging van de teen wordt moeilijk en pijnlijk, omdat de teen gekromd staat. Hierdoor kan de teen ook stijf voelen. Er kan ook druk ontstaan als de tenen de bovenzijde van de schoen raken. Hierdoor kan eelt, likdoorns en de vorming van wondjes onstaan. 

  Wat kan ik doen om klachten te verminderen? 

  Een op maat gemaakte siliconen orthese of een steunzool kan uitkomst bieden, alleen wanneer de tenen nog beweeglijk zijn. De behandeling is echter volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is raadzaam om schoenen te dragen die bij de tenen voldoende ruimte geven in de hoogte en zorg voor schoenen met zo min mogelijk stiksels over de tenen. Dit zorgt voor een minimale druk- en wrijving. Een podotherapeut of medisch pedicure kan eventuele eeltplekken of likdoorns verwijderen. 

  Wanneer je last hebt van stijve tenen en het dragen van schoenen erg moeilijk is, adviseren we je bij een orthopedisch chrirug te kijken naar een operatie aan de betreffende tenen. Ook de mogelijkheden om op maat gemaakte schoenen te dragen kan worden besproken. 

 • 17 Marsfractuur

  Wat is het?

  Een marsfractuur wordt ook wel een stressfractuur genoemd. Het is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Dit ontstaat als gevolg van een wandeling, vermindering van botkwaliteit of intensief bewegen. De fractuur ontstaat doordat er continue druk staat op dezelfde plek in de voet.

  Wat zijn de symptomen?

  De plaats van de pijn zit onder de middenvoet. Je ervaart dan een plotselinge pijn tijdens het lopen. Ook kunnen er bloeduitstortingen onder de voet ontstaan. De klachten worden erger wanneer je veel staat en loopt.

  Hoe kom je van de klachten af?

  De breuk of scheur in één van de middenvoetsbeentjes moet zich herstellen. Dit kan door rust te nemen en de goed passende schoenen te dragen. Daarnaast kan een podotherapeutische inlay worden ingezet om de middenvoet te gaan ontlasten. Zo krijgt de voet meer rust en zal het genezingsproces in gang worden gezet.

 • 18 Artrose

  Wat is het?

  Artrose is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten van de voeten en enkels in kwaliteit achteruit gaat. Kraakbeen zorgt ervoor dat botten gemakkelijk kunnen bewegen. Bij artrose treedt er overmatige slijtage op, waardoor er meer wrijving onstaat tussen de botten, wat pijn gaat doen.

  Wat zijn de symptomen?

  Bij het starten van bewegen ontstaan klachten zoals pijn. Normale bewegingen zoals traplopen of uit de auto stappen kunnen ook pijnklachten geven, Daarnaast kan er nachtpijn ontstaan. De voet kan er lokaal rood en/of gezwollen uitzien. Later op de dag kunnen de gewrichten strammer aanvoelen, ook kunnen de gewrichten gaan ontsteken.

  Hoe kom je van de klachten af?

  Het is belangrijk om de juiste schoenen te dragen, waardoor goed schoenadvies van belang is. Schoenen kunnen in combinatie met podotherapeutische inlays zorgen dat de klachten verminderd worden. Daarnaast is genoeg bewegen belangrijk, zonder dat er overbelasting optreedt in de voetgewrichten. Artrose kan de stand van de botten en de loophouding veranderen, hierdoor kunnen likdoorns en eeltvorming ontstaan. Het is aan te raden om regelmatig je voeten te laten behandelen door een medisch pedicure.

Ruim 500m2 <br> schoenmode en voetzorg

Ruim 500m2
schoenmode en voetzorg

Persoonlijk en <br> deskundig advies

Persoonlijk en
deskundig advies

De koffie staat <br> voor je klaar

De koffie staat
voor je klaar

90 jaar kennis <br> en ervaring

90 jaar kennis
en ervaring

Gratis parkeren <br> voor de deur

Gratis parkeren
voor de deur